Talvikenkien keväthuolto

Kuten vaatteet, myös kengät kannattaa aina puhdistaa hyvin ennen säilyttämistä.
Pyyhi kengät puhtaiksi nihkeällä liinalla kurasta, pölystä ja muusta liasta. Harjaa irtolika ja kivet pohjista. Mikrokuituliinat sopivat pyyhkimiseen tehokkuutensa ja nukkaamattomuutensa vuoksi. Jos lika on tiukassa, laimenna nahkasaippuaa, käsitiskiainetta, tai vastaavaa neutraalia pesuainetta haaleaan veteen ja pyyhi kengät miedolla pesuaineliuoksella. Anna kenkien kuivua luonnollisesti, ilmavassa ja kuivassa tilassa. Kenkiä ei tule kuivata liian kuumassa, koska tällöin pintamateriaali saattaa vahingoittua. Kuivata irtopohjalliset erillään kengästä. Älä laita mitään kenkien sisälle tai päälle niiden kuivuessa. Parhaiten kengät säilyttävät muotonsa ja mallinsa, kun kuivumisen jälkeen kenkiin sujautetaan lepolestit.

Kun kengät ovat puhtaat, valitse nahkaa hoitava tuote ja levitä sitä ohut ja tasainen kerros kengän päälle. Kengän kärkiin kannattaa kiinnittää erityishuomiota, sillä ne kuluvat kengistä ensimmäisenä. Anna hoitoaineen imeytyä rauhassa ja jos nahka imaisee kaiken itseensä välittömästi, levitä toinen kerros heti perään. Kun aine on imeytynyt, kengät voi kiillottaa joko tarkoitusta varten suunnitellulla kankaalla tai paremman puutteessa vaikka vanhalla villasukalla. Käsittelyn jälkeen kengille voi tarvittaessa levittää kenkien väriin sopivan lankin, jolla saa kulumat ja pienet kolhut peitettyä. Lankin imeydyttyä kiillotetaan pinta tasaisen kiiltäväksi. Hyvällä hoidolla kengät kestävät paremmin kosteutta ja pysyvät hyvännäköisinä useamman talven.

Synteettisestä materiaalista valmistettuja tekonahkakenkiä ei pidä lankata, niille riittää pelkkä puhdistus pyyhkimällä ja harjaamalla. Mokkakengät kannattaa suihkuttaa materiaalille tarkoitetulla suoja-aineella. Mokkakenkiä varten suutarit ja kenkäkaupat myyvät erityisiä mokanpuhdistusharjoja ja sieniä, mutta käytöstä poistettu, puhdas ja kuiva hammasharja tai karhea pesusieni ajaa saman asian. Gore-Tex kengille on omat suojasuihkeet ja lankit, älä pilaa kengän hengittävyyttä väärillä aineilla!

Jos aiot käyttää kenkiä seuraavanakin talvena, huolehdi siitä, että kantalaput ovat kunnossa, ennen kuin laitat ne varastoon. Käytä kengät tarpeen vaatiessa suutarilla jo keväällä, jotta ne ovat käyttökunnossa syksyllä ensimmäisten pakkasaamujen koittaessa.

Kenkiä ei pidä säilyttää muovipussissa tai pinottuna päällekkäin ilman laatikoita, vaan ne kannattaa säilyttää kenkälaatikossa. Jos alkuperäinen laatikko on hukassa, käy pyytämässä kenkäkaupasta uusi tilalle. Laatikko suojaa pölyltä ja niitä on helppo pinota hyllylle päällekäin. Löytämistä helpottaa myöhemmin, kun laatikkoon kirjoittaa, mitkä kengät sisältä löytyvät. Säilytykseen menevät kengät kannattaa täyttää sanomalehdillä tai silkkipaperilla. Kengän kärkeen sopivaksi muotoiltu paperi pitää kengän muodossaan venyttämättä nahkaa. Paperi imee kosteuden itseensä pitäen kengät raikkaina. Saapikkaiden varsiin voi kääräistä lehden rullalle, niin nekin pysyvät ryhdikkäinä. Jos varret ovat niin pitkät, etteivät ne mahdu taittamatta laatikkoon, ne voi laittaa nipistimillä varustettuun henkariin roikkumaan, jotta varret pysyvät suorina.

Pieni vaivannäkö keväällä maksaa itsensä takaisin syksyllä, kun varastosta löytyy käyttövalmiita kenkiä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nopeasti palveleva ompelimo Kuusankoskella